VolkswagenAudiŠkodaCUPRASEATVolkswagen Transportbilar

VolkswagenAudiŠkodaCUPRASEATVolkswagen Transportbilar

Artikel

Jobbigaste bilproblemen på vintern

Snö, is och kyla kan verkligen ställa till det - så slipper du de mest irriterande bilproblemen på vintern.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Experttips

Fastfrusna backspeglar, tjutande parkeringssensorer och urladdat batteri. Vår Master Technician vet hur du slipper onödigt krångel med bilen de kallaste dagarna på året.

Oftast är frustrationen över bilproblem som störst när det är som kallast ute. Och visst finns det få saker som är så irriterande som en fastfrusen bildörr eller att sidospeglarna fastnat i infällt läge.

Kanske har du även varit med om att insidan av vindrutan är täckt av frost, att vindrutetorkarna fryser fast eller att parkeringssensorn tjuter fast det är helt tomt bakom bilen.

Med rätt förberedelser kan du slippa dessa små irriterande bakslag i vardagen. Lars Isaksson, Master Technician på Berners, ger dig tipsen som gör att du kan undvika de vanligaste bilproblemen under vintern.

Rengör och underhåll gummilisterna så slipper du en fastfrusen bildörr.

Rengör och underhåll gummilisterna så slipper du en fastfrusen bildörr.

Bildörren fryser fast
När en bildörr fryser fast beror det oftast på smuts och fukt på gummilisterna. Du kan undvika detta genom att hålla gummilisterna runt dörrarna rena och torra och smörja dem med en gummivårdsprodukt, gärna redan under hösten.

Tips: Stäng av funktionen med automatisk infällbara backspeglar på vintern.

De infällbara backspeglarna fastnar
Automatiskt infällbara backspeglar är smidigt när du parkerar på trånga platser. Men i infällt läge kan fukt leta sig in och frysa fast backspegeln vid minusgrader. Ett tips är att stänga av funktionen med automatisk infällbara backspeglar på vintern.

I filmen nedan visar Berners Master Technician, Lars Isaksson, hur du stänger av funktionen med infällbara backspeglar på din bil.

Parkeringssensorn tjuter i onödan
Varnar din bil för gångtrafikanter och fasta hinder i tid och otid, trots att det är tomt bakom bilen? Detta problem beror oftast på att snö, is eller smuts täcker någon av parkeringssensorerna. Se till att hålla dem rena och snöfria så brukar problemet vara löst.

Men se till att rengöra sensorerna försiktigt och undvik att knacka bort is för att undvika skador på bilen, låt då hellre bilen stå varmt i ett garage för att tina.

Kvarstår problemet med tjutande sensorer så kan du ha råkat ut för ett stenskott som träffat en av sensorerna. Detta är allra vanligast på sensorerna fram på bilen. Är så fallet så är det bäst att kontakta din verkstad för att få hjälp.

Snö, is och smuts kan skymma sensorernas sikt så se till att hålla dem rena.

Snö, is och smuts kan skymma sensorernas sikt så se till att hålla dem rena.

Frost på insidan av bilrutan
Frost på insidan av bilrutorna skvallrar om fukt i bilen. På vintern dras det ofta in mer väta i bilen än vanligt i form av snö och slask. För att undvika detta är det viktigt att borsta av så mycket snö från skor och kläder som möjligt innan du sätter dig i bilen.

Fukten stannar kvar i golvmattor så skaka av mattorna om du får med dig snö in i bilen.

Är skadan redan skedd så kan det hjälpa att få bort is, snö och vatten från golvmattorna och använda mattor i gummi som skydd.

För att bli av med fukt i bilen kan du testa en torrboll eller bilavfuktare samt värma bilen med kupévärmare.

Se också till att använda luftkonditioneringen även på vintern eftersom AC:n avfuktar luften i kupén.

Frost på insidan av vindrutan kan vara frustrerande.

Frost på insidan av vindrutan kan vara frustrerande.

Batteriet lägger av
Vinterkylan utmanar bilbatteriet. Är det riktigt kallt kan ditt batteri laddas ur snabbare. Att köra bilen för sällan och bara köra korta körsträckor under vintern kan göra att batteriet laddar ur. Då hinner batteriet aldrig ladda upp mellan gångerna.

En av bovarna brukar vara att man kör parkeringsvärmaren för länge i förhållande till körsträckan.

En tumregel är att köra bilen lika länge som man har använt parkeringsvärmaren.

Det finns flera saker som du kan göra för att undvika att batteriet laddas ur på vintern:

  • Kör längre sträckor med bilen regelbundet så att batteriet hinner laddas upp.
  • Kör parkeringsvärmaren lika länge som du planerar att köra bilen.
  • Skaffa en batteriladdare. Med en batteriladdare kan du underhållsladda batteriet när det behövs.

Tips: Sätt vindrutetorkarna i serviceläge.

Vindrutetorkarna fryser fast
För att slippa fastfrusna torkarblad kan du sätta dina vindrutetorkare i serviceläge innan du kliver ur bilen. Då vinklas torkarna upp mot förarsidan och ligger fritt på rutan i stället för i nedkant av vindrutan där det oftast samlas mer is och snö.

Huven på nyare bilar tillåter oftast inte att man fäller ut vindrutetorkarna rakt ut från vindrutan i standardläget. Försöker du med det kan det innebära lackskador på huven.

Därför gäller samma sak när du ska byta torkarbladen, då ska du först sätta vindrutetorkarna i serviceläge och sedan vinkla ut dem från vindrutan.

För att sätta torkarna i serviceläge stänger du av tändningen och håller in torkarspaken i en sekund, alternativt klickar dig fram till den inställningen i menyn på skärmen i bilen.

I videon nedan visar Berners Master Technician, Lars Isaksson, hur man sätter vindrutetorkarna i serviceläge.

FAQ

Vanliga frågor om bilproblem på vintern

Varför tjuter parkeringssensorn?
Om parkeringssensorn tjuter trots att inget finns bakom bilen så kan det vara smuts, is eller snö som är i vägen. Om det inte hjälper att rengöra sensorerna kan det ha blivit ett stenskott på en sensor. Om du misstänker det så ska du lämna in bilen till en verkstad.

Varför har jag frost på insidan av bilrutan?
Frost på insidan vindrutan beror på fukt i kupén. När det blir minusgrader bildas en ishinna på insidan av rutan. Vid lite varmare grader kan fukten i stället visa sig som imma på insidan av rutorna.

Varför fryser bildörren fast?
Ofta beror det på att det finns smuts och fukt på gummilisterna runt bildörren. Se till att hålla dessa rena och smörj dem med en gummivårdsprodukt så slipper du fastfrusna bildörrar på vintern.

Hur undviker jag fastfrusna sidospeglar?
Stäng av funktionen med automatiskt infällbara sidospeglar. Då förblir sidospeglarna utfällda och skulle de frysa fast i det läget uppstår oftast inget problem.

Hur sätter man vindrutetorkarna i serviceläge?
För att sätta vindrutetorkarna i serviceläge ska du stänga av sändningen och hålla in torkarspaken i en sekund. Du kan även klicka dig fram till samma funktion i menyn på skärmen i bilen.

Varför dör bilbatteriet på vintern?
Att bilbatterier dör på vintern beror oftast på att bilbatteriet laddas ur snabbare i kyla. Korta körsträckor och att man kör parkeringsvärmaren för länge i förhållande till körsträckan är också en vanlig anledning.

Läs även vår checklista för oplanerade stopp i vinter och vår artikel om biluppvärmningssystem.