Guide

Förbered husbilen för vinterförvaring

Enkel steg för steg-guide inför husbilens vintervila. Så undviker du värsta missarna.

Margareta Björk

Margareta Björk

Content Manager

Tips och checklista

När den varma campingsäsongen är över är det dags att börja tänka på vinterförvaringen av din husbil. Om husbilen inte ska användas året runt är det bra att förbereda den inför vintern på ett säkert sätt.

Använda husbilen året om eller ställa av den?
Det är oftast inga problem att använda husbilen året om. Många husbilar är vinterisolerade och vinterboningen ser till att värmen hålls och att luften fortsätter att cirkulera bra även under vintern.

Och är din husbil vinterisolerad så har även vatten- och avloppsrör isolering för att förhindra att vattnet fryser.

Vissa husbilar kan även med fördel användas som en personbil året om. Till exempel Volkswagens kompakta campingbilar Nya California och Caddy California.

Men ska du inte bo i din husbil under vintern så är det bäst att ställa av husbilen och göra den redo för vinterförvaring.

Så kan du vinterförvara husbilen

  • I en uppvärmd byggnad.
  • I en ouppvärmd lada, garage eller hall.
  • Utomhus.
Om du inte ska använda husbilen under vintern behöver du förbereda den för sin vintervila. Steg ett är att bestämma en bra plats för vinterförvaringen.

Om du inte ska använda husbilen under vintern behöver du förbereda den för sin vintervila. Steg ett är att bestämma en bra plats för vinterförvaringen.

Vinterförvaring av husbil utomhus
Ska du vinterförvara din husbil utomhus på tomten är det bästa att ställa den under tak. Har du inte tillgång till det kan du använda dig av olika husbilsöverdrag som finns på marknaden. En vanlig presenning går också bra men den ska i så fall spännas upp så att den inte ligger direkt på husbilens tak. Annars riskeras det att samlas fukt under presenningen.

Att ställa husbilen i en lätt lutning är ett bra sätt att minimera risken för snötryck- och frysskador eller att vatten läcker in då snö, is och smältvatten lättare kan glida av och inte samlas på taket.

Vinterförvaring av husbil inomhus
Att vinterförvara husbilen inomhus är det bästa och skonsammaste för husbilen. En uppvärmd lokal brukar vara uppvärmd till upp emot 20 grader. I en lokal med endast 5-10 plusgrader bildas kondens som kan leda till fuktskador om lokalen inte har god ventilation.

Att tömma all mat i skafferi, kyl och frys och att frosta av är viktigt. Lämna även kylskåpet på glänt.

Att tömma all mat i skafferi, kyl och frys och att frosta av är viktigt. Lämna även kylskåpet på glänt.

Vintersäkra din husbil - steg för steg
Följ denna checklista när du ska vinterförvara din husbil.

  • Städa och rengör husbilen ordentligt både ut- och invändigt.
  • Töm husbilen på alla matvaror för att undvika att locka dit skadedjur.
  • Töm kylskåpet och frys, frosta av, torka ur och låt stå öppet.
  • Stäng gasolkranarna och släpp ut gasolen från ledningarna, ta bort slangarna från gasflaskorna och sätt på säkerhetslock på flaskorna. I lador eller lagerhallar är det förbjudet att förvara gasolflaskor i husbilen. Då bör du ta ut dem från fordonet och förvara dem på ett säkert ställe.
  • Töm alla vattentankar (också den för gråvatten) och varmvattenberedaren och rengör eventuellt med speciellt avsett medel för ändamålet. Töm duschmunstycken, pumpar och sifoner, låt vattenkranarna vara öppna. Plocka även bort vattenfiltret.
  • Töm toatank och toaspolning.
  • Ställ en torrboll eller annan avfuktare i husbilen som samlar upp fukt och kondens.
  • Ladda och koppla ur bodelsbatteriet och förvara inomhus om husbilen övervintrar utomhus eller i en helt ouppvärmd byggnad. Om husbilen står i en uppvärmd byggnad kan batteriet vara kvar i fordonet.
  • Öka däcktrycket med en halv bar för att avlasta däck, fälgar och hjullager. Då undviker du ståplattor som kan uppstå om fordonet inte används en längre tid. Kontrollera även däcken på husbilen både innan och efter den långa vinterförvaringen. Och passa på att granska däcken för att upptäcka eventuella sprickor och kolla mönsterdjup inför nästa säsong.
  • Om husbilen står ute, ställ den gärna i en lutning så att snö och vatten lätt kan rinna av taket.
  • Kontrollera och fyll på spolarvätska.
  • Lägg i en växel på jämnt underlag och lossa handbromsen.
  • Fäll ut vindrutetorkarna så att de inte ligger an mot rutan.
  • Serva husbilen enligt fordonets serviceintervall. Om detta infaller i anslutning till vinterförvaringen kan du med fördel passa på att boka in sin service innan detta.
Se till att allt vatten är tömt och att gasolen är urkopplad i husbilen innan vinterförvaringen.

Se till att allt vatten är tömt och att gasolen är urkopplad i husbilen innan vinterförvaringen.

FAQ

Vanliga frågor om vinterförvaring av husbil.

Vad kostar vinterförvaring av husbil?
Det kan skilja sig ganska mycket beroende på vart i landet det gäller. I storstäder är det vanligtvis dyrare än vad det är på en mindre ort. Priser varierar också mycket beroende på om det gäller vinterförvaring under tak utomhus eller inomhus. Gör research på din ort innan du tar ditt beslut.

Hur ska man vinterförvara sin husbil?
Bäst är att förvara din husbil inomhus i en uppvärmd byggnad. Men du kan även förvara den i ett kallgarage eller utomhus under tak eller annat skydd.

Kan man bo i husbilen på vintern?
Ja, det kan du. Då är det bäst om husbilen är vinterbonad så att den håller värmen bra och att isolering finns runt vattenledningar så att de inte fryser. Tänk på att tanken med gråvatten oftast inte är isolerad så koppla ur den under vintern och låt vattnet rinna ut under bilen.

Måste husbilen vinterförvaras?
Om du inte tänker använda och bo i din husbil under vintern så mår husbilen bäst av att vinterförvaras på ett korrekt sätt. Se till att förbereda den inför vintern och se över dina möjligheter att hitta en passande plats för vinterförvaring.

Läs även våra artiklar om bästa apparna för semester med husbil och plåtisen- en husbil för många behov.